Watermelon!

Deser z arbuza
 
Składniki:
10 dag śmietankowych lodów
10 dag arbuza
4 łyżki mleka
listki melisy
 
Sposób wykonania:
 
Arbuza pokroić na kawałki i oczyścić z pestek. Następnie przełożyć do miseczki i dodać śmietankowe lody. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleko i razem wymieszać łyżką. Gotowy koktajl przelać do literatek, udekorować listkiem melisy i podać na stół. Z podanych składników wyjdą 2 literatki po 100 ml koktajlu.
 
Smacznego! :)

Orzeźwiający koktajl z arbuza
 
Składniki:
50 dag arbuza
10 dag jagód
10 dag malin
10 dag jabłek
 
Sposób wykonania:
Arbuza oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Jagody i maliny opłukać, osuszyć. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Do dużego pojemnika przełożyć arbuza, jagody, maliny i jabłko. Wszystko razem zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe smoothie przelać do dużych szklanek i podać na stół. Z podanych składników wyjdą 2 szklanki po 300 ml pysznego smoothie. 
 
Smaczego! :)
Ciasto arbuzowe

Składniki:
Biszkopt: 4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia aromat rumowy
 
Masa śmietankowa:
1 litr śmietany 30%
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 galaretka truskawkowa
 
Ponadto:
60 dag arbuza
1 galaretka truskawkowa
 
Sposób wykonania:
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną wcześniej w ¾ szklanki gorącej wody. Masę delikatnie wymieszać, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Całość włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Arbuza oczyścić z pestek i skórki, a następnie pokroić w kostkę i rozłożyć na masie śmietankowej. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką truskawkową, przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.
 
Smacznego! :)



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl